Morten Tillquist

|... Slagelse Cykle Ring ... |

Verdenspremiere BeoSound 5 fra Bang & Olufsen

Posted By on torsdag, november 13, 2008, 12:57 in Audio/Video, Bang Olufsen | 0 comments

Tirsdag 11 november lancerer Bang & Olufsen et helt nyt muskisystem som flytter grænser, både betjenings mæsigt, men også lydmæsigt.
Jeg var så heldig at komme med til et VIP arr i Operaen igår, hvor B&O Slagelse havde samlet omkring 30 kunder som de gerne vil dele denne verdenspremiere med. Et af aftens højdepunkt udover at se BeoSound 5 var at Caroline Henderson skulle synge ved lejligheden. Og det sandlig en oplevelse hele aften igennem og det begyndte ved ankomsten. Operaen havde jeg aldrig set ‘Live’, så det var et imponerene bygningsværk hele vejen igennem.
Omkring kl. 20 begyndte det med stående taffel og det var rigtig lækkert mad 🙂 -bagefter blev vi budt velkommen af Bang & Olufsen, så var der lidt ‘live’ musik inden Caroline Henderson skulle optræde. I en ½ time blev vi revet med af Caroline’s henrivende stemme og en musik som fik tiden til at gå i stå. Så var det tid til et storslået præsentation af Bang & Olufsen’s nye flagskib, hvor vi fik en rigtig god oplevelse og et godt indblik i B&O overvejelser omkring hvad de ville med det nye system. Efter vi var blevet taget med en tur rundt omrking BeoSound 5 var turen kommet til at vi selv skulle ud og opleve musiksystemen og lege med det. Omkring 20 BeoSound 5 var opstillet med BeoLab 3 og BeoLab 4 højtallere. Aldrig har et muskisystem været lettere at betjene, 3 knapper og 3 drejehjul så styrer du det hele og det er ret så logisk at finde ud af. Efter 5-10min leg kan du betjene hele systemet.

Mere senere……

Her er så en beskrivelse af det unikke lydsystem:
BeoSound 5 er et netværksbaseret lydsystem, som idémæssigt lægger sig op ad Logitechs Squeezebox, men i en helt anden prisklasse. Omkring 37.000 kr. (+ højtalere) skal man punge ud for enheden, som i omkreds fylder omtrent et A4-ark, mens tykkelsen er 7,5 cm.

Musikken henter man fra sin computer og lægger ind på enhedens medfølgende server, BeoMaster 5, eller man vælger en af de 8.000 digitale radiokanaler, som man kan flippe sig igennem i menuen. Man kan således ikke købe musik direkte på enheden, men må gøre dette over sin pc og lægge det over på BeoSounden. Spilleenheden har en harddisk på 500 gb.

Skærmmæssigt har B&O valgt en 10,4’’ TFT LCD-skærm, som har et ydre lag af tilpasset kontrastglas. B&O har altså fravalgt den ellers fremherskende – og måske ganske oplagte – touchscreen-teknologi.

»Det kunne man også godt have lavet flot. Alle andre bruger touchscreen, men vi valgte, at man skulle have en mere mekanisk følelse. Vi synes, det er en mere spændende måde at være i kontrol med musikken på, når man skal dreje på et hjul. Og så bliver skærmen ikke så fedtet,« siger B&O’s administrerende direktør Kalle Hvidt Nielsen.

Skulle man ikke orke at stå og dreje, kan man bruge en B&O-fjernbetjening fra sofaen.

Opsigtsvækkende algoritme
Rent praktisk styrer man anlægget ved hjælp af en drejeskive i tre lag. Den bagerste styrer volumen, den midterste bladrer i den venstreliggende menu, mens den tredje blader mellem de syv synlige musikcovers på skærmen eller den liste over numre eller radiokanaler, man har fremme på skærmen.

Det mest opsigtsvækkende ved produktet er nok brugen af den forholdsvis nye MOTS-algoritme, som B&O afventer to patenter på. MOTS står for ‘More of the same’ og betyder, at BeoSound 5 selv laver playlister ud fra, hvad man har valgt at lytte til. Vælger man f.eks. at lytte til ‘Hotel California’ med Eagles, vil algoritmen lure på taktslag, musiksammensætning og frekvensspektrum, og så vil den fortsætte med at spille musik i samme genre, hvis man ønsker det. På den måde laver den automatisk en playliste på op til 70 sange fra beholdningen, som ligger i den rækkefølge, der passer bedst til det først valgte nummer. Dog skulle et filter gøre, at det ikke bliver fuldstændig identisk musik, der kommer ud i en køre.

I denne proces komprimerer MOTS musikken for at kunne gå igennem musikkens kendetegn hurtigt nok. Ifølge B&O skulle dette ikke have konsekvenser for kvaliteten.

MOTS har været undervejs siden 2003, da B&O teamede op med det østrigske forskningsinstitut for kunstig intelligens, OFAI. Ifølge ledende forsker hos B&O John Hammer var det netop på dette institut, nogle af de førende musikcomputerspecialister befandt sig. Valget af lydformater er faldet på WMA, WMA Lossless, MP3, WAV, ASF og AAC, og ifølge specifikationerne skulle det også være muligt at gemme små videoklip på enheden.

To år undervejs
BeoSound kræver imidlertid noget plads, når man skal montere den på væg eller bord. Enheden er ikke trådløs, og derfor skal der trækkes nogle kabler i væggen eller gennem bordet for at kunne gemme serveren af vejen. Serveren har USB-stik og indlejret Windows XP-styresystem. Softwareopgraderinger kører automatisk i nattetimerne.

468 ad

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.